söndag 4 september 2011

Pannkakor till de gotländska skolbarnen

Nu ska Gotlands Kommun (eller Region Gotland, som man envisas med att kalla sig) försämra skolmaten. Man anser sig inte ha råd med att servera elever och personal pannkakor. Det blir för dyrt. Vågar påstå att pannkakor har varit barns och många vuxnas också, favoriträtt sedan generationer. Visserligen har man från en del håll ivrigt kritiserat att många äter sylt till pannkakor och att det inte är nyttigt. Jag kan väl hålla med om att det finns bättre livsmedel än socker, men en bra sylt kokt på bär och socker är väl inte så farligt om man äter med måtta. De tillsatser som finns i många av halvfabrikaten som serveras i skolorna är säkert farligare...
Nyttig och god mat är hälsa. Matglädje är viktigt, även om man inte ska vräka i sig. En god måltid ger mättnad och glädje. Mat ska ge näring och matglädje genom goda smaker, färger, dofter.
Om barnen tycker om att äta pannkakor så ska dom få det. Det är dom värda. Intressant att se på friskolornas sätt att se på skolmaten kontra den kommunala skolan. I flera friskolor väljer man att satsa på maten och man lägger ner en större summa pengar på den än kommunen gör. Helt klart är detta ett skäl till att flera förändrar väljer friskolor till sina barn. Jag förstår dom.