söndag 23 maj 2010

Äntligen alkoholfritt???

Äntligen har Gotlands Kommun beslutat att det inte ska serveras så mycket alkohol under Almedalsveckan. Det så kallade minglet ska nu vara alkoholfritt. På tiden. Det har flödat alkohol under Almedalsveckan tidigare och somliga anser att man måste servera vin/sprit för att liksom hänga med. Det har varit hur lätt som helst att få tag på alkohol. Vid de olika mingelpartyna har det gått lätt att slinka in och bara ta vin och dricka.
Ett stående argument är att politikerna inte ska dricka upp medborgarnas pengar. Speciellt inte när man av besparingsskäl drar in lingondrickan på äldreboendena... Och det finns fler argument. För en enskild näringsidkare råder stränga regler för att servera alkohol och det är bra. När det gäller politiker så har det varit betydligt mildare regler. Dessutom verkar det märkligt att politiker skapar mycket stränga regler för medborgarna i folkhälsoarbetets namn medan man förser sig själv med alkohol. Det är ju faktiskt så att personer som har mycket representation och lever ett stressigt liv löper stor risk att falla i alkoholfällan. Detta gäller även politiker.
Ser alltså fram emot en Almedalsvecka där kommunen serverar alkoholfritt och där det råder samma strikta regler för alkoholservering för politiker med flera som det gör för vanliga medborgare.
Initiativet till striktare alkoholregler kommer från FI och Gudrun Schyman och de bör ha en eloge för det arbetet. Somliga andra som försökt arbeta för samma sak har fått höra att de inte får visa sig i repersentationssammanhang eftersom de inte dricker alkohol...